piątek, 2 stycznia 2015

Paluszki rybne z chip butty :)


Chip butty (także chip sandwich, chip barm lub chip cob) – brytyjska kanapka w skład której wchodzą frytki oraz dwa kawałki posmarowanego masłem białego chleba (rzadziej bułka), zwykle z dodatkiem keczupu bądź sosu brązowego.

Frytki:

  • ziemniaki
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka

Paluszki rybne:

  • mintaj
  • sól
  • mąka
  • jajko
  • koper
  • Masło, olej

Chip butty:

  • chleb
  • masło
  • frytki


Przygotowanie frytek:

Pokrój ziemniaki na frytki, blanszuj je we wrzątku około 4 minut.
Odcedź, dopraw solą i obficie słodką mieloną papryką.

  

Rozłóż frytki na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

  


Przygotowanie paluszków rybnych:

Pokrój mintaja w 2 cm grubości paluszki, dopraw solą.
Całość wykonaj około 20-30 minut przed smażeniem.

  

Panieruj paluszki w mące oraz jajku. Nadmiar mąki usuń, by nie przypalił się na patelni.

 

Do pozostałej mąki dodaj posiekany koperek, panieruj paluszki.

  

Smaż około 3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia dodaj łyżkę masła.

 


Przygotowanie Chip Butty:

Pokrój chleb na kanapki, posmaruj masłem. Wyłóż upieczone frytki.

 

Podawaj z paluszkami rybnymi i keczupem.





Film z przepisem znajdziesz tutaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz