Chip butty (także chip sandwich, chip barm lub chip cob) – brytyjska kanapka w skład której wchodzą frytki oraz dwa kawałki posmarowanego masłem białego chleba (rzadziej bułka), zwykle z dodatkiem keczupu bądź sosu brązowego.
Frytki:
- ziemniaki
- sól, pieprz, mielona słodka papryka
Paluszki rybne:
- mintaj
- sól
- mąka
- jajko
- koper
- Masło, olej
Chip butty:
- chleb
- masło
- frytki
Przygotowanie frytek:
Pokrój ziemniaki na frytki, blanszuj je we wrzątku około 4 minut.
Odcedź, dopraw solą i obficie słodką mieloną papryką.
Rozłóż frytki na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Przygotowanie paluszków rybnych:
Pokrój mintaja w 2 cm grubości paluszki, dopraw solą.
Całość wykonaj około 20-30 minut przed smażeniem.
Panieruj paluszki w mące oraz jajku. Nadmiar mąki usuń, by nie przypalił się na patelni.
Do pozostałej mąki dodaj posiekany koperek, panieruj paluszki.
Smaż około 3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia dodaj łyżkę masła.
Przygotowanie Chip Butty:
Pokrój chleb na kanapki, posmaruj masłem. Wyłóż upieczone frytki.
Podawaj z paluszkami rybnymi i keczupem.
Film z przepisem znajdziesz tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz