piątek, 2 stycznia 2015

Placki ziemniaczane z fasolką


Na fasolkę:


  • Boczek (panceta)
  • Papryczka chilli
  • Ząbek czosnku
  • Pół czerwonej cebuli
  • Łyżka brązowego cukru
  • Cztery łyżki octu winnego
  • Oyster sos (sos rybny)
  • Pół litra gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 puszki białej  klasycznej fasoli


Na placki ziemniaczane:

  • ugotowane ziemniaki
  • dwie łyżki mąki
  • dwie łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej masło do smażenia


Wykonanie fasolki:


Podsmaż boczek na patelni, dopraw pieprzem i solą.
    


Dodaj pokrojoną papryczkę chilli (z nasionami) oraz przeciśnięty przez praskę (posiekany) czosnek.


     


Dodaj pokrojoną cebulę a gdy warzywa na patelni zmiękną, dodaj łyżkę brązowego cukru. Cukier się skarmelizuje i podbije smak smażonych składników.


    


Dolej ocet, który zdeglazuje patelnię. Podkręć smak dodając sos oyster.
Doprowadź do wrzenia.
Wlej przecier pomidorowy, zmniejsz ogień i gotuj powoli, aż sos się zredukuje.

    


Dodaj osączoną białą fasolę. Wymieszaj z sosem, zmniejsz ogień, gotuj 5-6 minut.


    


Wykonanie placków:


Ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę (jak na kopytka).
Wmieszaj starannie mąkę i masło, tak aby utworzyła się jednolita masa.
Dopraw do smamku.


   


Posyp deskę i dłonie mąką, formuj okrągłe placuszki.
Smaż placki na rozgrzanej patelni, w trakcie smażenia dodaj odrobinę masła (wzbogaci smak).


  


Podawaj placek “przykryty” fasolką :)


  






Film do przepisu znajdziesz tutaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz