Na fasolkę:
- Boczek (panceta)
- Papryczka chilli
- Ząbek czosnku
- Pół czerwonej cebuli
- Łyżka brązowego cukru
- Cztery łyżki octu winnego
- Oyster sos (sos rybny)
- Pół litra gęstego przecieru pomidorowego
- 2 puszki białej klasycznej fasoli
Na placki ziemniaczane:
- ugotowane ziemniaki
- dwie łyżki mąki
- dwie łyżki masła
- sól, pieprz
- olej masło do smażenia
Wykonanie fasolki:
Podsmaż boczek na patelni, dopraw pieprzem i solą.
Dodaj pokrojoną papryczkę chilli (z nasionami) oraz przeciśnięty przez praskę (posiekany) czosnek.
Dodaj pokrojoną cebulę a gdy warzywa na patelni zmiękną, dodaj łyżkę brązowego cukru. Cukier się skarmelizuje i podbije smak smażonych składników.
Dolej ocet, który zdeglazuje patelnię. Podkręć smak dodając sos oyster.
Doprowadź do wrzenia.
Wlej przecier pomidorowy, zmniejsz ogień i gotuj powoli, aż sos się zredukuje.
Dodaj osączoną białą fasolę. Wymieszaj z sosem, zmniejsz ogień, gotuj 5-6 minut.
Wykonanie placków:
Ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę (jak na kopytka).
Wmieszaj starannie mąkę i masło, tak aby utworzyła się jednolita masa.
Dopraw do smamku.
Posyp deskę i dłonie mąką, formuj okrągłe placuszki.
Smaż placki na rozgrzanej patelni, w trakcie smażenia dodaj odrobinę masła (wzbogaci smak).
Podawaj placek “przykryty” fasolką :)
Film do przepisu znajdziesz tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz